
WELWYN HATFIELD BOROUGH COUNCIL – DEVELOPMENT MANAGEMENT 
DELEGATED REPORT 

 
APPLICATION No: S6/2014/2605/DT 
SITE ADDRESS: Comet Way, Hatfield 
DESCRIPTION OF DEVELOPMENT: Replacement of existing 12 metre telecoms 
pole with new 15 metres telecoms pole and 2 no. Cabinets 
___________________________________________________________________ 
 
RECOMMENDATION: PRIOR APPROVAL NOT REQUIRED 
___________________________________________________________________ 
 
1. SITE AND APPLICATION DESCRIPTION: 
 
The application site is located on the western side of Comet Way, on a grass verge 
between the dual carriageway and the pedestrian and cycle paths. Approximately 
47m away to the west of the site lies Hatfield Police station and Magistrates Court, 
elements of which are Grade II listed. There are no residential properties within the 
immediate vicinity and there are no other constraints affecting the site.  
 
This application seeks prior approval for the replacement of an existing 12 metre 
telecoms pole with a new 15 metres telecoms pole and the construction of 2 no. 
Cabinets associated with the tower.  
 
2. SITE DESIGNATION:    
 
The site lies within Hatfield as designated in the Welwyn Hatfield District Plan 2005. 
 
3. RELEVANT PLANNING HISTORY: 
None relevant  
 
4. CONSULTATIONS: 
None 
 
5. NEIGHBOUR REPRESENTATIONS: 
None  
 
6. TOWN/PARISH COUNCIL REPRESENTATIONS 
None  
 
7. MAIN PLANNING ISSUES AND RELEVANT PLANNING POLICIES: 
 
The main planning issue to be considered during the determination of this application 
is: 

 
a)  Whether the prior approval is required for the siting and appearance of the 

development 
 

8. ANALYSIS:  
 



 
a) Whether the prior approval is required for the siting and appearance of the 
development. 
 
The application is for Prior Approval under Condition A.3 (3) of Schedule 2, Part 24 
of The Town and Country Planning (General Permitted Development) (Amendment) 
(England) Order 2001 for its siting and appearance.   
 
In determining a prior approval application for development by a telecommunications 
code systems operator the Council must consider the acceptability of the proposal in 
terms of its siting and design only.  Guidance is provided by Policy R21, 
Telecommunications Development, of the adopted District Plan, as well as the 
National Planning Policy Framework in particular Section 5, which deals directly with 
the development, support and need for high quality communications infrastructure.  
Furthermore policies D1 and D2 of the District Plan are relevant which seek a high 
standard of design and that development respects and relates to its context. 
 
Factors to be considered concerning the appearance of a mast and ancillary 
apparatus include materials, colour and design. The use of appropriate materials and 
colouration may allow a mast or equipment to blend more easily into its 
surroundings. Features of design which an authority may wish to consider include 
dimensions; overall shape; and whether the construction is solid or forms an open 
framework. They should also consider with the developer the availability of 
alternative designs which might be more suited to the local environment.  
 
In considering the siting and appearance of a mast together with any associated 
equipment or development, the scope for landscaping and screening to reduce the 
impact of the development on its surroundings is an important consideration. 
 
Guidance is provided by Policy R21 of the adopted district plan.  There are nine 
requirements under Policy R21 and each will be considered in turn in respect of this 
proposal: 
 
(i) For new free standing masts, the applicant must be able to demonstrate that 

there are technical reasons which prevent the installation of the apparatus on 
existing masts, buildings or other structures. 

 
 The applicant has explained that the monopole antenna, replacing the existing tower 

at an established telecommunication installation, and associated cabinets are to 
upgrade the existing installation with new equipment to facilitate 2G, 3G and 4G 
coverage.  

 
(ii) New free standing masts must have sufficient spare capacity to allow mast 

sharing, subject to any technical or environmental constraints, which will be 
secured by the use of planning conditions or Section 106 Agreements. 

 
 The applicant has confirmed that the mast would be shared by both Vodafone and 

O2. The works are therefore acceptable in this regard.  
 



(iii) All applications and determinations must be accompanied by information on the 
level of emissions likely to be generated by the installation and the level of 
emissions must fall within the ICNIRP (International Commission on Non-
Ionising Radiation Protection) guidelines and the advice contained in PPG8 in 
relation to emissions near college, school, nursery or pre-school playgroup 
grounds and buildings. 

 
An ICNIRP declaration and clarification statement has been provided in this instance 
to confirm that the installation will conform to all the guidelines set out by ICNIRP. In 
such cases government guidance states that it should not be necessary to consider 
further the health aspects and concerns about them when dealing with an application 
for prior approval. 

 
(iv) Clear public exclusion zones should be placed around all base station 

antennae together with appropriate warning signs. 
 
The application is for prior approval for the siting and appearance of the 
development, and this is not a consideration for this application. 
 
(v) All applications and determinations received for mobile phone masts, base 

stations and transmitters proposed near college, school, nursery or pre-school 
playgroup locations must include details of consultation in line with PPG8 or its 
successor. 

 
The siting of the proposal is not immediately close to a college, school, nursery or 
pre-school playgroup locations.   

 
(vi) The development must not harm the appearance of the street scene nor appear 

visually intrusive 
 
 The proposed development would be located adjacent to a dual carriageway, within 

a streetscene comprised of street furniture (lighting) that is of a substantial height to 
appropriately illuminate the adjacent highway.   

 
 The proposed replacement mast would be approximately 3m greater in height than 

the existing tower. However, the proposed cabinets would be no greater than the 
maximum height of the existing cabinets at the site. Though the proposed mast 
would exceed the height of the existing, having regard to the build and scale of 
adjacent street lighting, it is considered that the mast would not result in a dominant, 
incongruous, feature within the streetscene. Furthermore, having regard to the build 
and scale of the associated cabinets, to be located within an existing 
telecommunications installation, it is considered that these elements of the 
development would not result in significant visual clutter within the streetscene to the 
extent that would warrant an objection in this regard.   

 
 Having regard to the above, in particular as the equipment would be located in an 

existing telecommunications installation, it is considered that the works would not be 
visually intrusive and would preserve the harmony of the existing streetscene.  

 



(vii) The development must not harm the character of a Conservation Area nor the 
character and setting of a Listed Building. 

 
 The proposed equipment would be located in excess of 45m from the nearest listed 

building, which is to the west of the site. On this basis, and as there is an existing 
telecommunications tower and associated equipment at the site, it is considered that 
the works would not harm the special architectural and historic interest of this 
building.  

 
(viii) If erected on a building, it must not be out of keeping with the building, in terms 

of siting, scale, size, profile and colour, so as to harm the appearance of the 
building. 

 
The proposal would not be on a building. 
 
(ix) If proposed in areas designated for their landscape, historic or nature 

conservation importance, including Conservation Areas and the Green Belt, 
applicants must be able to demonstrate why sites outside these areas cannot 
be used. 

 
 None of the above constraints apply to the application site.    
 

9. CONCLUSION:   
 
Prior approval of the siting and appearance impacts of the works is not required from 
the Local Planning Authority and is given. 
 

RECOMMENDATION:  PRIOR APPROVAL IS NOT REQUIRED 
 

 
1.   The proposed development is permitted development in accordance with 
 Condition A.3 (3) of Schedule 2, Part 24 of The Town and Country Planning 
 (General Permitted Development) (Amendment) (England) Order 2001 and 
 prior approval of the siting and appearance on the site is not required from 
 the Local Planning Authority. 

 
 
 
PLANS AND INFORMATION SUPPLIED TO THE LOCAL PLANNING 
AUTHORITY 
 
Drawing nos. 300 & 301 & 100 & 200 & 201 
 
 
INFORMATIVES:  
 
 



1. This written notice indicates that the proposed development would comply 
with Schedule 2, Part 24 of The Town and Country Planning  (General 
Permitted Development) (Amendment) (England) Order 2001.  

 
 
 
 
 
 
Signature of author…………………………… Date…………………………….. 

 
 


